CB radio is nog steeds springlevend.

Op deze en onderliggende pagina;s gaan we ons bezig houden met CB radio , vroeger alleen op 27 M/c maar nu ook of eigelijk overwegend op 446 M/c .
Hoewel een beetje in het vergeetboek geraakt , zo rond 1970 - 1980 waren er meer dan 200.000 gebruikers in Nederland , is het de laatste jaren erg stil op deze frequentie's . Toch is er nog een grote groep amateurs welke dagelijks gebruik maken van zowel de oude 27 M/c  CB band als van de nieuwe  PMR band  rond de 446 M/c in de UHF band . 

Vooral deze nieuwe band is erg aantrekkelijk maar heeft natuurlijk ook een aantal beperkingen .  PMR toestellen zijn er alleen in porto uitvoering , het uitgangsvermogen is slechts 0,5 watt en je kunt en mag er geen buiten antenne op aansluiten . Ondanks deze beperkingen zijn er ook een groot aantal voordelen . ze zijn erg goedkoop , soms koop je al een setje van twee stuks voor minder dan 20 euro . 
Meestal zijn dit de meest eenvoudige uitvoeringen zonder toeters en  bellen maar er zijn ook beduidend betere en uitgebreidere uitvoeringen in de prijsklasse van 50 tot 150 Euro met een zeer gevoelige ontvanger en extra mogelijkheden zoals CTCS toon sleutel waardoor elk  kanaal weer kan worden onderverdeeld in 39 verschillende spreek kanalen  . 

Ondanks de vermogens en antenne beperkingen kun je toch soms behoorlijke afstanden halen met een PMR setje . 
In het open veld zijn zonder conditie's meestal afstanden te halen van 3 tot 5 Km , in de dicht bebouwde stadsomgeving kan dit teruglopen soms tot minder dan een kilometer maar vanuit een hoger punt b.v. een  bovenverdieping , flatgebouw , enz  worden de afstanden gelijk een heel stuk meer , soms wel tot 10 Km of meer . Bij het optreden van conditie's kun je zelfs DX verbindingen maken , er zijn zelfs al contacten gelegd tussen stations in Nederland en Engeland 

Erg populair is op dit moment het gebruik van z.g. GateWay's . Dit zijn koppelingen tussen een PMR radio  en het internet .
Veel gebruikt is het   Free Fadio Network  dit is een netwerk van  VOIP servers waarmee wereldwijd een groot aantal van deze Gateway;s met elkaar zijn gekoppeld . Ook in Nederland zijn er een groot aantal Gateway;s operationeel , d.m.v. deze gateways is het mogelijk dat PMR gebruikers in verschillende delen van het land verbinding met elkaar kunnen maken waarbij het netwerk zorgt voor de verspreiding van het signaal naar de verschillende gateways zodat er zich soms QSO's worden gevoerd tussen stations verdeeld over het hele land en daarbuiten precies zoals dat vroeger op 27 MC gebeurde , Ook zijn er vele PC only stations welke via de computer kunnen meepraten indien ze geen gateway in de buurt hebben of niet beschikken over een PMR radio 

Op de volgende website's kun je alle informatie vinden over het FRN netwerk .

Free Radio Netwerk :               http://www.freeradionetwork.eu/ 

                                                     http://frn.dc4fs.de/

Heel veel 27 M/c Informatie :  http://www.rondevanzeeland.nl/ 

                                                     http://www.27mhz-dxpagina.com/

                                                     http://people.zeelandnet.nl/roljol/cb/cb.html

                                                    http://groups.msn.com/LUISTERAMATEUR/jouwwebpagina46.msnw 

             Onze Magnetic Loop Antenne voor de 27 Mc band :  De Zonnevlekken komen terug


Een  rondstralende antenne voor 430 - 450 M/c met een lage opstralings hoek en 6 dB versterking .
Hoewel het aansluiten van een buitenantenne natuurlijk niet toegestaan op een PMR set , mag dit natuurlijk wel op een ontvanger of b.v. een normale 70 cm tranceiver van gelicenceerde amateurs .
Door de zeer lage opstralings hoek en scherpe bundeling in het vertikale vlak heeft deze antenne een versterking van ruim 6 db ofwel 4 maal  hertgeen inhoud dat met een 0,5 watt zendvermogen de ERP vermogen 2 watt bedraagt en de winst bij ontvangst ruim 1 S punt
Deze eigenschappen maken deze antenne dan ook uitstekend geschikt voor het opzetten van b.v. een 70 cm relay station , mode , gatway of andere toepassing waarbij een rondom gevoeligheid gewenst is .