De Zonnevlekken komen terug , tijd voor een nieuwe  27 M/c antenne


Nu we langzamerhand weer een nieuw zonnevlekken maximum naderen wordt het tijd om toch weer eens op de hogere frequenties rond te kijken.
Ik had op de R1000 al verschillende malen leuke signalen gehoord rond de 11 mtr en besloot dat het tijd is om maar weer eens iets op die band te gaan doen.
Na eindeloos zoeken op de zolder kwam er ergens in een hoekje een doos te voorschijn met iets wat op een Lincoln leek , Het bakje lag daar al een jaar of tien in een vergeten hoekje en na al onze avonturen op lagere frequenties was het al bijna vergeten . Gelukkig zat de microfoon er nog aan , alleen de voeding was jaren geleden al ergens anders voor gebruikt en bij de laatste huis verbouwing tijdens het zonnevlekken minimum had ik besloten dat het toen niet de moeite loonde om de 11 mtr antenne weer te plaatsten . Nu heb ik op de werkbank wel een kleine 3 A 12 volt voeding staan , maar een Lincoln lust toch wel iets meer dan 3 A .
Nu ligt mijn zolder bezaaid met computervoedingen , en ik vond er een die het nog deed en bij 12 volt ook nog tot 12 Ampère belastbaar was .
Alle overbodige kabels er afgeknipt en alleen de gele en zwarte draden overgehouden , de Lincoln eraan , een dummyload op de uitgang en in de stand FM maar eens de mike ingedrukt , zowaar het werkte allemaal nog , output meter eraan en er kwam een dikke 14 watt op FM . Dat deed hij 10 jaar geleden ook dus de bak had de tand der tijd redelijk doorstaan . Nu nog een antenne . Dat was een ander probleem , de GPA was lang geleden al omgebouwd tot MG spoel antenne en dus niet meer beschikbaar . Verder heb ik alleen een langdraad voor de lagere banden en een 446 UHF antenne buiten het dakraam . Ik had nog wel een DV 27 , deze i.p.v de 446 spriet op de dak houder gemonteerd en na wat frutselen met het topje en het spannen van wat grounddraden lukte het om hert ding 1:1 te krijgen .

Na wat roepen op een voor mijn gevoel erg leeg kanaal 14 kwamen er zowaar een paar stations terug , enkele  die hard's die de 11 mtr trouw waren gebleven
stations uit Borne en Oldenzaal die het signaal uit mijn sprietje nog net konden horen. Wel was de antenne erg smal , van kan 4 tot 17 ging het daarbuiten werd de SWR snel slechter . Nu heb ik op de lagere banden goede ervaringen met de Magnetic Loop welke ik vaak gebruik op Mg en op 76 mtr en besloot het ook op 11 eens te proberen . Nu is mijn megaloop daar natuurlijk niet geschikt voor de antenne zou een stuk kleiner moeten worden .
Ik vond nog ergens een stuk koperbuis ongeveer 2,5 meter lang en 15 mm doorsnede , overgebleven bij de constructie van mijn Megaloop . Van dit stuk een hoepel gebogen met een diameter van ongeveer 80 cm . Een mooi handelbaar formaat , mijn MG Megaloop is zo groot dat deze niet eens door het zolderluik kan.
vervolgens een coaxkabel eraan , de mantel precies in het midden en de binnenleiding met een stuk leidingdraad van 35 cm op de buis aangesloten . met de coax aangesloten op de spectrumanalyse gaf deze een duidelijke ruistoename op 45 Mc , dit was dus de hoogste resonantie frequentie van de hoepel zonder topcapaciteit .
Nu een stukje printplaat afgezaagd , het midden deel van het koper weggeslepen , aan de beide uiteinden twee gleuven gezaagd waar de buis precies inpast en deze daar aan gesoldeerd . Gebruik hiervoor een kleine gasbrander en stook alleen de buis warm anders verbrand je het printmateriaal. Boven op het print kun je dan later een kleine FM afstem condensator monteren, Hiermee laat de loop zich afstemmen van 24 tot ongeveer 37 Mc . Aangesloten op de Lincoln blijkt de aanpassing op het afstempunt duidelijk 1:1 te zijn . Ik heb toen de antenne met een lijmklem op het balkon bevestigd en ben maar eens gaan roepen .
In een half uur tijd enkele stations gewerkt in Italië ( 27.545 SSB )  Frankrijk ( 27.650 SSB )  Zuid Duitsland en Oostenrijk ( 26.655 FM )
Wat later ook nog wat lokale stations,  hier werkt het wat minder wat natuurlijk komt door de afstraal hoek welke meer geschikt is voor DX werk maar toch waren de signalen in de omgeving wel op te nemen .
Binnen voor het raam ( zoals op de foto ) is de antenne ook nog redelijk 1:1 alleen de afstraling is hier erg slecht door de demping van het metalen raamkozijn
Je moet de antenne dus wel enigszins vrij opstellen . op het balkon werkt hij echter uitstekend 
Op de onderste foto is de gewijzigde opstelling te zien , hier heb ik een extra aluminium dragerbuis aangebracht voor een steviger opstelling 
Verder heb ik de halve T match vervangen door een geïsoleerde koppel lus zodat de aankoppeling meer symmetrisch is geworden .
De inkoppellus is gemaakt van 50 cm 2,5 mm geïsoleerd leidingdraad , door het invoerpunt wat op en neer te schuiven kun je deze koppellus wat in of uit elkaar schuiven tot je de goede SWR hebt gevonden en de kabel dan met een paar tyrips vastzetten aan de middendrager . Ook het onderste deel van de koppellus wordt met tyrips aan de antenne buis vastgezet , let wel dit is een stuk draad met isolatie , er is dus geen galvanische verbinding tussen de lus en de buis.
Aan de onderzijde kun je de antennebuis en de drager buis d.m.v. twee in elkaar geluste slangklemmen aan elkaar vastzetten.
Omdat galvanische verbindingen op den duur altijd tot kraak storingen kunnen leiden , is het raadzaam ook hier de dragerbuis van een isolatie laag te voorzien


Al met al weer een uitstekende antenne welke onopvallend te plaatsen is en weinig ruimte inneemt

De  MagLoop voor 11 mtr

 



De Bovenste Foto is de eerste uitvoering , nog met een Directe koppeling van de coax op de Loop


hier nog met de directe koppeling , later heb ik een symetrische lus inkoppeling gemaakt , zie foto's hieronder

hiernaast is te zien hoe twee stukjes print als hoeksteun zijn gesoldeerd
het naar beneden wijzende stuk print zit ongeveer 5 cm diep in de aluminium steunbuis.hoerban is uiteraard de koperlaag
verwijderd , alleen helemaal bovenaan zijn twee smalle randen blijven staan voor het solderen.

   de antenne is nu een paar weken in gebruik , even een aantekening bij het afstemmen , met de afgebeelde knop is het soms een beetje moeilijk
om hem snel 1;1 te krijgen , door het handeffect loopt de afstemming iets omhoog als je de hand wegneemt . je moet dus eigelijk iets lager afstemmen dan dat de swr meter aangeeft.

Een goede methode is om aan te knop een lange plastic staaf te maken voor het bijstemmen , je hoeft dan niet zo dicht met je hand bij de antenne te komen
Gezien ergens op het web , ergens bij loop antenna's ik weet alleen niet meer waar
Ik heb inmiddels aardig wat DX gewerkt met deze antenne hier een klein overzicht
Oostenrijk 6 stations in FM , 3 in SSB
Spanje 2 stations in FM , 1 in AM , 3 in CW
Duitsland 16 stations in FM 4 in SSB
Engeland 4 stations in FM 3 in SSB
Scotland 6 stations in SSB
Frankrijk 9 stations in CW 4 in SSB , 4 in SSTV , 2 in RTTY
Italie 7 stations in CW , 2 in BPSK31 5 in RTTY 6 in SSB
Nederland 5 stations in FM , 1 station in SSB hihi

Lokaal is tot rond 25 Km in de omtrek goed te werken met deze antenne.
 plaatselijk ( 3 - 5 km) lijken de signalen soms een stuk zachter
Waarschijnlijk door het polarisatie verschil of de afstralingshoek
Oh ja , hieronder twee foto's van de eigenbouw tafel mike
gemaakt van een oude computer microfoon
Ik zal het schema ook nog wel plaatsen , er zit slechts 1 transistor in , de plug aan de achterzijde is voor het aansluiten van de
soundkaart voor BPSK31 , RTTY en SSTV , Sleutelen doen we nog op de ouderwetse manier direct uit de pols.
De Computervoeding geheel links is de voeding voor de Lincoln .Deze kan bij 12 Volt 12 Amp aan , ruim voldoende dus
Bij sommige computervoedingen is het nodig om de 5 volt ook te belasten , b.v. met een dikke weerstand of lamp