Een antenne Tuner voor klein vermogen 48 mtr zenders .

Met deze eenvoudige tuner  laat een 48 mtr zender zich gemakkelijk aanpassen op een eindgevoede langdraad antenne  , bij voorkeur een antenne welke korter is dan een kwart golflengte of iets korter dan 3/4 golf

Wel is de aanwezigheid van een goede aarde belangrijk bij iedere eindgevoede antenne
We zijn hier uitgegaan van een serie tuner , een serie schakeling van een afstemcondensator en een spoel . De spoel is opgebouwd uit 30 windingen  0,5 mm draad op een 10 mm pvc pijp . Op de helft is een aftakking aangebracht zodat er een keuze is tussen de halve of de hele spoel , waardoor de Tuner ook werkzaam is bij zeer korte antennes van 3 tot 5 mtr lengte , bij lengtes van 5 tot 12 mtr gebruiken we de aftakking op 15 wind .

Verder is er een eenvoudige afstem indikator aangebracht in de vorm van een LED welke wordt aangestuurd door een kleine transistor schakeling welke wordt gevoed door een 9 volt batterij . We hebben geen aan/uit schakelaar aangebracht aangezien deze schakeling geen stroom op neemt als er geen zend signaal is . De batterij kan dan ook gemakkelijk enige jaren meegaan .

Met de potmeter wordt de Led zodanig ingesteld dat de LED nog net oplicht , daarna wordt met de afstemcondensator het punt gezocht waar de LED het felste oplicht , eventueel kan de lichtsterkte met de potmeter naar behoefte worden teruggedraaid .

Ook deze Tuner hebben we weer opgebouwd in de PlakPrint Techniek.